dinsdag 16 maart 2010

De geheimen van Kreta

Om het een beetje spannend te houden, gooi ik het nu eens over een andere boeg.
Wist u dat olijfboom de oudste boom is die er bestaat? Gek genoeg denken we bij olijfolie altijd aan Italië. Of Spanje.
 Nou ja, ik denk in ieder geval nooit aan Griekenland. Toch wordt met name op Kreta al eeuwenlang olijfolie gewonnen. Griekse atleten wreven hun lichamen in met olijfolie om hun spieren goed te laten uitkomen. Helaas kenden ze toen nog geen zeep, dus was het nog een heel gedoe om die olie er weer af te krijgen. Ze moesten eerst in het zand gaan liggen en zich vervolgens met een harde borstel laten bewerken...

Tegenwoordig consumeert een gemiddelde inwoner van Kreta zo'n 20 tot 30 liter olijfolie per jaar. Bij gebrek aan melkproducten krijgen zelfs peuters al in olijfolie gedoopte stukjes brood. Elk jaar worden op Kreta zo'n 80 miljoen liter olijfolie geproduceerd. Bijna de helft van alle bebouwbare oppervlakte wordt in beslag genomen door olijfboomgaarden.

Leuk overigens om te weten dat de Kretenzers niet alleen bovengemiddeld veel olijfolie eten, maar ook voorop lopen wat hun leeftijd betreft. Van een honderdjarige verjaardag kijkt op dit eiland al lang niemand meer op.
Zelf ben ik nog nooit op Kreta geweest, maar dit jaar kreeg ik er ineens op een onverwachte manier mee te maken. M'n puberdochter overwoog om zich samen met haar vriendinnen op te geven voor een jongerenreis naar Chersonissos. Nog nooit van gehoord, maar één blik op Gogotours (www.gogo.nl) of Breakloose (www.breakloose.nl) is voldoende om te weten dat je daar niet gezien wilt worden als je boven de twintig bent.

Toch lijkt Griekenland allerminst het door toeristen onder de voet gelopen eiland van mijn fantasie te zijn. Zo schijnt bijvoorbeeld de Matala Beach aan de Zuidkust een bezoek waard te zijn. De holwoningen die daar door in het poreuze zandsteen zijn ontstaan werden in de jaren 60 door hippies bewoond. Nu zijn ze beschermd en vormen 's avonds wanneer ze verlicht zijn een bijzondere attractie.
En dan nog 1 ding: U kent natuurlijk de film Alexis Sorbas met Anthony Quinn? Waar hij de Sirtaki danst? Helaas, die dans heeft weinig gemeen met de traditionele Kretenzer volksdans. Maar voor de rest biedt Alexis Sorbas, en dan vooral het boek, een leuk kijkje in het alledaagse leven op Kreta.
Wie graag meer wil lezen over Kreta, kan terecht op de site van Hans Huisman -  www.angelfire.com/super2/greece/indexnl.html - iemand die duidelijk z'n hart verpacht heeft aan de Griekse eilanden en aan Kreta in het bijzonder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten